købe bolig

Sørg for at få udarbejdet en tilstandsrapport, når du skal sælge din bolig

Som en del af ejendomsudviklingen, vælger mange mennesker at sælge deres bolig. For nogle har det hele tiden været meningen. For andre har boligen været et midlertidigt pitstop, og for nogle helt andre er boligen blevet for stor eller lille.

Uanset hvilken baggrund du vælger at sælge din bolig på, er det essentielt, at du får udarbejdet en tilstandsrapport. Faktisk er det en god idé at få udarbejdet rapporten i god tid. På den måde har du også mulighed for at udbedre nogle af manglerne, hvis du ønsker det. Hvis ikke, vil din ejendomsmægler helt sikkert gerne se tilstandsrapporten så tidligt som muligt. Det gør det nemmere at udtænke en salgsstrategi med de eventuelle mangler, som boligen måtte have.

En obligatorisk del af ejerskifteforsikringen

Du er ikke lovmæssigt forpligtet til at få udarbejdet en tilstandsrapport, før du sælger din bolig. Dog er det en rapport, som de fleste købere forventer at se. Derfor er det en god idé at få udarbejdet rapporten.

Selvom det ikke er nødvendigt en tilstandsrapport for at sælge boligen, er den dog stadig en obligatorisk del af en ejerskifteforsikring. Derfor kan du ligeså godt selv få udarbejdet rapporten, så du kan være på forkant med eventuelle mangler.

Indholdet i en tilstandsrapport

Når du får en tilstandsrapport udarbejdet, vil den indeholde tre følgende elementer:

  • En byggesagkyndigs gennemgang af boligen samt karaktergivning af de forskellige bygningsdele
  • Dine egne bemærkninger og oplysninger om boligens eventuelle skader
  • Bygningskonstruktioner og oplysninger der skal anvendes til ejerskifteforsikringen

Det er altså den byggesagkyndige, der står for den primære udarbejdelse af tilstandsrapporten.

Derfor bør du bestille en tilstandsrapport i god tid

Som nævn er det en god idé at bestille tilstandsrapporten i god tid. For det første kan du opleve, at der er ventetid hos din foretrukne byggesagkyndige.

Dernæst giver du dig selv – og din eventuelle ejendomsmægler – et forspring, når du har rapporten i god tid. Hvis den byggesagkyndige finder mangler, som du ikke kendte til, har du tid til at få dem udbedret. Eller også kan du nå at udtænke en anden salgsstrategi, der omfavner manglerne. Det kan eventuelt være en nedsat pris.

Til dig, der skal købe bolig

Hvis du i stedet skal købe en bolig, kan det i stedet være en god idé at hyre en anden byggesagkyndig, der kan gennemgå tilstandsrapporten. Vedkommende kan både forklare dig om tilstandsrapporten og svare på eventuelle spørgsmål. Ligesådan kan vedkommende også give dig sin egen vurdering af boligens tilstand.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *